Roepolakker

Roepolakkerne er et projekt som skal genkalde historien om den første bølge af kvindelige polske indvandrere der kom til Danmark i 1893 for at arbejde i roemarkerne på Lolland og Falster.

Projektet udføres af kunstneren og designeren Zaneta Kruszelnicka, skaberen af varemærket Zan Kru, i samarbejde med Polens Ambassade i København og Immigrantmuseet.

Hun er tøjdesigner, og hun har udforsket formen på den skjorte der dengang såvel som nu var en fast del af arbejdsuniformen. Projektet handler om kvindernes fysiske og psykiske styrke, målbevidsthed og sammenhold som kan genfindes i nutidige emigranters historier og i håndlavede påtryk på tøjet.

Zaneta Kruszelnicka eksperimenterer med påklædningens form og funktion og skaber en konceptuel mode der samtidig er praktisk. Det symbolske indhold i håndarbejde som fletning og spinding har gjort hende opmærksom på tekstilernes narrative potentiale. Hun betragter fremstillingsprocessen bag tøj som en historie der er værd at fortælle, og derfor udstiller hun tit klædedragtens konstruktion.

Påtrykkene er udført af kunstneren Marie Apoleika.

Projektet er skabt af kvinder og beretter om kvinder.

 

Immigrantmuseet