OMTALE
FORSTÅ DET NU, ENGEL-SCHMIDT: DET ER IKKE LOKALHISTORIE AT VÆRE IMMIGRANT | 04.01.2025
“Nytårsskiftet markerede ikrafttrædelsen af kulturminister Jakob Engel-Schmidts storstilede museumsreform, hvilken jeg i sensommeren kritiserede i en kronik i Jyllands-Posten. Min kritik omhandlede museumsreformens fejlagtige rubricering af Immigrantmuseet i Furesø Kommune, idet det ansvarshandlende udvalg – til stadighed (!) – betragter museets virkeområde som lokalhistorisk snarere end nationalhistorisk, hvilket ingen mening giver, al den stund gæstearbejdere og indvandring er et nationalt anliggende snarere end et lokalhistorisk anliggende for særskilt Furesø Kommune.”
Læs kronikken i Jyllands-Posten her.
IMMIGRANTMUSEET BLIVER GLEMT I KULTURMINISTERENS ROSTE MUSEUMSREFORM | 25.08.2024
Det nye forslag til museumsreform, der skal behandles i Folketinget til efteråret, og som p.t. ligger til høring hos museerne, er et omfattende og på mange punkter nyskabende værk, der allerede er sagt og skrevet meget om.
Forslagsskriverne har skullet sætte sig ind i et meget omfattende materiale, når de har skullet klassificere alle de 95 danske museer eller museumsgrupper ud fra en lang række forskellige kriterier. Et materiale, der åbenbart har været for omfattende til, at der har været tid til at sætte sig tilstrækkeligt ind i alle museers profiler.
Læs kommentaren i Information her.
MUSEUMSINSPEKTØR: “DE BLIVER FØRST LIDT FORSKRÆKKET, NOGLE VÆMMES MÅSKE LIDT” | 14.04.2024
“Forestil dig at sidde i Danmark og så høre, at ens barn, der er tusinder af kilometer væk, er kommet slemt til skade, og man ikke kan være der”, siger museumsinspektør om den vildeste genstand på Immigrantmuseet.
Læs artiklen i Politiken her.
PÅ TRE AKTUELLE UDSTILLINGER I DANMARK KAN DU FÅ ET SPÆNDENDE GLIMT AF VERDEN | 29.02.2024
Argentinske landskaber, chilensk plakatkunst fra tiden under Pinochet og Belgien repræsenteret gennem mester og samtidskunstnere kan opleves i Silkeborg, Farum og Odense lige nu.
Læs artiklen i Jyllands-Posten her.
CAME TO DENMARK BY CHANCE – THEN HE GOT A LETTER FROM THE KING | 15.02.2024
The journey of Pushpinder Singh Dhanjal is a shared story of many immigrants who come to Denmark – only with an unusual twist. Today, he is an ambassador for the Immigration Museum and a travel company, and speaks Danish meget godt.
Læs artiklen i The Copenhagen Post her.
KVINDEN BAG DELTIDSARABER: DISSE PROFILER HOLDER MIG OPDATERET PÅ VERDENSSITUATIONEN | 06.01.2024
Hvad optager dig lige nu? Det spørger Ibyen en række kulturpersonligheder om. Denne gang taler vi med kvinden bag den anonyme Instagram-profil Deltidsaraber.
Læs artiklen i Politiken her.
NÅR UDSIGTEN FORANDRER SIG | 24.12.2023
Essay af Thomas Bredsdorff. “Nu hvor ingen af os længere spiller fjerbold, har vores Badmintonklub indskrænket Europarejserne yderligere. Ved den ugentlige ’badmintonfrokost’ har vi planlagt at tage til naturmuseet ved Rødvig og Immigrantmuseet nord for København. Stevns og Farum er jo også Europa. Hovedsagen er at have planer.”
Læs essayet i Politiken her.
HÅNDVÆRK PÅ TVÆRS AF KULTURER PÅ MUSEUM I FARUM | 28.06.2023
Med en bevilling på knap 190.000 kr. fra Sportgoodsfonden skyder Immigrantmuseet i Farum nu gang i et projekt, der skal sætte fokus på forskellige håndarbejdsteknikker fra kulturhistorien.
Læs artiklen i Furesø Avis her.
NYE DANSKERE | 23.06.2023
Weekendavisen lagde vejen forbi den nye særudstilling ‘Gæstearbejderne – Fortællinger fra 70’erne’ på åbningsdagen den 10. juni. Det er der kommet en rigtig fin anmeldelse ud af.
Læs anmeldelsen i Weekendavisen her.
REJS HJEM! HOLD JER FRA VORES KVINDER! JERES MAD STINKER! | 11.06.2023
Stærk og meget velfortalt udstilling sætter fokus på et kapitel i danmarkshistorien, som både er overset og stadig trækker spor: 1970’ernes gæstearbejdere og de liv, de levede i Danmark.
Læs anmeldelsen i Politiken her.
MINISTERBESØG I FARUM: DANMARK HAR ALTID VÆRET ET INDVANDRINGSLAND | 10.03.2023
Fredag eftermiddag dirigerede Jakob Engel-Schmidt (M) sin ministerbil forbi Farum, hvor Immigrantmuseet gav input til den museumsreform, der kan sikre kulturministeren en plads i historiebøgerne.
Læs artiklen i Sjællandske Nyheder her.
HER ER 10 UDSTILLINGER, DU ABSOLUT IKKE MÅ MISSE DETTE FORÅR | 03.02.2023
Der er lagt an til et forår med udstillinger om alt fra dykkere til tasker og gæstearbejdere. Museumsanmelder Niels Pedersen peger vej til landets kulturhistoriske museer dette forår.
Læs artiklen i Politiken her.
FORSKER: RELIGION SKAL FYLDE MERE PÅ DANSKE MUSEER | 10.07.2022
Det netop afsluttede treårige forskningsprojekt ”Religion – Levende kulturarv” viser, at religion ofte nedtones i danske kulturmuseers udstillinger. Det håber religionsforsker Marie Vejrup Nielsen, at projektet kan ændre på.
Læs artiklen i Kristeligt Dagblad her.
DA KRIGEN BRØD UD, SPRANG MUSEUMSINSPEKTØREN PÅ S-TOGET FOR AT DOKUMENTERE HISTORIEN UDSPILLE SIG: NU ÅBNER NY UDSTILLING OM UKRAINSKE FLYGTNINGE | 27.06.2022
Museer er som oftest bagudskuende i deres formidling. Men hvad gør man som museum, når historien skrives i dette øjeblik? Venter man til den er skrevet færdig, eller formidler man imens? Immigrantmuseet valgte det sidste og åbner 28. juni en udstilling om krigen i Ukraine.
Læs omtalen i Kulturmonitor her.
IMMIGRANTMUSEET ÅBNER FILIAL I ASYLCENTER: “MUSEET SKAL VÆRE TIL STEDE DER, HVOR HISTORIEN UDFOLDER SIG” | 20.12.2021
Når flygtninge og asylansøgere kommer til Danmark, har de udover deres fysiske bagage også historier med sig. Og det er de historier, som Immigrantmuseet gerne vil indsamle og dokumentere blandt de nyligt evakuerede afghanere, som er kommet til Røde Kors’ Center Sandholm i Allerød.
Læs omtalen i Kulturmonitor her.
OPLEV SIKHERNES HISTORIE PÅ IMMIGRANTMUSEET | 05.02.2020
“En ny udstilling på Immigrantmuseet i Farum sætter fokus på folkefærdet sikherne. Forleden var der åbning på udstillingen, der sætter fokus på menneskene bag de farverige turbaner og den karakteristiske musikstil kirtan.”
Læs artiklen i Furesø Avis her.
IMMIGRANTMUSEET FORTÆLLER SIKHERNES DANMARKSHISTORIE MED NY UDSTILLING | 28.01.2020
“Farverige turbaner, karakteristisk musik og lange skæg. Sådan kender de fleste mennesker måske sikherne. Men selvom sikhismen stadig er en ukendt og kuriøs religion for mange danskere, kom de første sikher faktisk allerede til Danmark for mere end 50 år siden. Det sætter Immigrantmuseets nye særudstilling, Sikherne i Danmark, fokus på.”
Læs omtalen af udstillingen på religion.dk her.
BESØGENDE FRUSTREREDE OVER SYNLIGHED OG STØRRELSE: MUSEUM KAN IKKE IMØDEKOMME EFTERSPØRGSLEN | 09.12.2019
500 kvadratmeter til 500 års indvandringshistorie. Det er de sparsomme vilkår for Immigrantmuseet i Farum, som i et notat nu anmoder Furesø Kommune om nye lokaler. Sagen er ifølge museets bestyrelsesformand Signe Thomsen den, at der ikke er sammenhæng mellem placering og størrelse og museets aktualitet og væsentlighed.
Læs artiklen i Kulturmonitor her.
TANKEVÆKKENDE LILLE, STOR UDSTILLING | 07.11.2019
“Den tankevækkende og bevægende udstilling Love At Last Sight af kunstnerparret Ana Pavlovic og Vladimir Tómic har tidligere været vist på Inter Arts Center i Malmø og er nu nået til Immigrantmuseet i Farum, som er det eneste statsanerkendte museum i Danmark, der behandler dansk migrationshistorie.”
Kunsten.nu var forbi for at anmelde udstillingen. Du kan læse omtalen her.
VELKOMMEN TIL DANMARK: DET ER GRATIS AT BESØGE IMMIGRANTMUSEET, OG DER ER GOD VALUTA FOR PENGENE. MAN BLIVER GANSKE ENKELT KLOGERE | 01.09.2019
“Immigrantmuseet i Farum er en samling af fakta og stærke fortællinger om mødet med Danmark. Fra hollandske bønder og polske roearbejdere til tyrkiske gæstearbejdere og nutidens syriske flygtninge.”
Læs omtalen af Immigrantmuseet i Politiken her.
NU ÅBNER DANMARKS FØRSTE IMMIGRANTMUSEUM | 25.01.2012
Nu får man mulighed for at studere indvandringen og indvandrende i en historisk kontekst. Fredag 27. januar åbner Danmarks første immigrantmuseum i Kulturhuset i Farum. Her kan man blandt andet finde information om hollænderne, der i 1500-tallet blev hentet til Amager af Christian 2. for at dyrke grøntsager til hoffet, om tyrkiske gæstearbejdere i 1960’erne og 1970’erne og nutidens flygtninge og indvandrere.
Læs artiklen i Politiken her.
DANMARKS FØRSTE IMMIGRANTMUSEUM SER SNART DAGENS LYS | 17.11.2011
Museet skal fortælle indvandringens historie, og vise ting indvandrere har bragt med sig, og eksempler på hvordan immigranter er blevet mødt i Danmark.
Læs mere om museets åbning i TV2 Lorry her.
NYT MUSEUM: “KÆRE KEMAL. MAN KAN IKKE KØBE EN DANSK PIGE” | 29.10.2011
Indvandrerne har fået plads på Danmarks første statsanerkendte immigrantmuseum.
Læs artiklen i Politiken her.
VI BLIVER ET INDVANDRERLAND | 15.07.2001
Om hundrede år vil hen ved hver tredje borger i Danmark være indvandrer eller efterkommer, viser en ny befolkningsfremskrivning fra Danmarks Statistik. Danmark kommer til at skifte ansigt og identitet, fastslår historikere.
Læs artiklen i Jyllands-Posten her.
I FARUM LIGGER IMMIGRANTMUSEET | 20.02.2000
For nylig skulle en ung palæstinenser, født i Danmark, udvises ud fra de nye principper om muligheden for udvisning af dømte udlændinge. Dele af pressen talte om en “historisk afgørelse.” Nu er historie jo så mange ting, men på det eneste museum i Danmark, som har specialiseret sig i indvandring på nationalt plan, kan der slet ikke vindes gehør for en sådan fremstilling.
Læs artiklen i Jyllands-Posten her.