OPSTAND OG UROLIGHEDER

Oprør og frihedstanker

Det russiske kommunistpartis 20. partikongres i 1956 var en opmuntring for liberaliseringsbestræbelserne i Østeuropa. I Ungarn fulgte en række indrømmelser og opgør med de tidligere års fejltagelser. Stalinisten Rakosi blev i marts 1956 tvunget til at træde tilbage, og en opposition under ledelse af Imre Nagy stillede krav om reformer af indenrigspolitikken og et friere forhold til Sovjetunionen. Kravene blev støttet af studenter, arbejdere og soldater i uniform. Efter en demonstration foran parlamentet, hvori mere end 300.000 mennesker deltog, samledes en menneskemængde foran den statslige radiobygning for at få demonstranternes krav læst op i radioen.

Da demonstranterne forsamlede sig foran radiobygningen, åbnede sikkerhedspolitiet ild, og den fredelige demonstration udviklede sig til en åben opstand. Opstanden bredte sig til hele landet, og i løbet af de følgende dage reorganiseredes kommunistpartiet, Janos Kadar blev førstesekretær og Nagy dannede ny regering. Den 29. oktober forlod den russiske hær den ungarske hovedstad. Nagy lovede at afholde frie valg og opsagde medlemskabet af Warszawa-pagten.

Brutalitet i Budapests gader

Frihedsstemningen kulminerede i dagene fra den 29. oktober til den 3. november. Den 4. november satte Sovjetunionen 2.500 kampvogne ind i hovedstaden, Budapests, gader og modstanden blev brutalt nedkæmpet. Omkring 2.000 ungarer blev dræbt og ca. 200.000 søgte mod grænserne til Østrig og Jugoslavien. 1.400 af dem kom til Danmark, hvor der forinden havde været store protester og demonstrationer imod nedkæmpningen.

Immigrantmuseet