HESTE, TØNDER OG ROM-PUNCH

23 medlemmer af Vennekredsen Store Magleby – alle mænd – samledes fastelavnsmandag den 7. marts 2011 ved Store Magleby Borgerforening. Mænd og heste var pyntet. Foran dem lå punchruten – 8½ times ridt med mere end 40 stop med rompunch, frokost, eftermiddagskaffe og tøndeslagning på Hovedgaden. Sådan er fastelavn blevet fejret i Store Magleby i århundreder.

Hvorfra skikken stammer, er vanskeligt at afgøre. På Amager føres den tilbage til de såkaldte hollænderbønder, der kom til Danmark i 1500-tallet. Bønderne fra Amager underholdt bl.a. i 1700-tallet ved hoffet med deres særlige fastelavnsridt. Rytterne er stadig i dag iført dele af en traditionel amagerdragt, der er inspireret af hollandsk skik, og tønden er stadig dekoreret med et liljemønster, der også har sin oprindelse i Holland. Kun mænd kan ride fastelavn i Store Magleby – og kun som medlemmer af Vennekredsen.

I løbet af de 500 år, der er gået siden de hollandske bønder kom til Amager, har fastelavnstraditionen fået nye elementer. Forrest i rytteroptoget rider to fanebærere med vejrende Dannebrogsflag, og hestenes dekoration er rød og hvid. Fastelavnsskikken er således en markering af Store Maglebys fortid som privilegeret indvandrerghetto – kombineret med tilhørsforholdet til nationen Danmark.

Immigrantmuseet