REJSEN TIL DANMARK
Med skib, tog og bus til Europa…
Størstedelen af de første sikher i Danmark var unge, ugifte mænd. De begyndte deres rejse i slutningen af 1960’erne og drog mod Europa som almindelige turister. Det var dog de færreste, der vidste, at Danmark ville blive deres sidste rejsestop og nye hjem. Det var få, der havde midler til at rejse med fly til Europa. Faktisk rejste de fleste sikher med tog, bus eller skib via forskellige ruter. Efter Anden Verdenskrig forsøgte Storbritannien at sætte skub i skibsindustrien, og mange migranter blev opfordret til at sejle langs Den Persiske Golf med skibene Dumra og Dwarka, der var bygget af British India Steam Navigation Company. Efter sejlturen rejste de fleste sikher videre med tog eller bus gennem Mellemøsten og Europa til München.
… og videre til Danmark
Herfra drog nogle videre til Paris og Bruxelles, mens andre krydsede Atlanten for at komme til USA og Canada. De, der blev i München, fik arbejde og slog sig ned i byen. Da Danmark i slutningen af 1960’erne og starten af 1970’erne åbnede sine grænser, drog en del af de unge sikher i München mod København for at starte et nyt liv. De fleste bosatte sig i hovedstadsområdet, og derfor bor der kun ganske få sikher i Jylland og på Fyn i dag.
Der var mange årsager til, hvorfor de unge mænd i Punjab valgte at drage mod Europa. Nogle blev inspireret, fordi de mødte europæere i Indien. Andre fordi de hørte om spændende oplevelser fra hjemvendte rejsende. At de valgte at etablere sig i Danmark, er et resultat af en række tilfældigheder. Men det er disse tilfældigheder, der gør, at vi i dag kan bevidne et unikt og blomstrende sikh-samfund i Danmark.
Fotos: Immgrantmuseet.