IKKE NOGET IND UNDER GULVTÆPPET

Ifølge udlændingeloven af 1983 §9 stk. 2 skulle der gives opholdstilladelse i Danmark til udlændinge med nær familiemæssig tilknytning til en i Danmark fastboende person. Denne bestemmelse var i 1993 med til at koste Det Konservative Folkeparti regeringsmagten i forbindelse med den såkaldte tamilsag. På grund af borgerkrig på Sri Lanka mellem det tamilske mindretal og det singalesiske flertal søgte mere end 2.300 personer fra Sri Lanka alene i 1986 asyl i Danmark.

Hurtigt søgte de også om familiesammenføring, men da der allerede i 1987 blev indgået en kortvarig fredsaftale på Sri Lanka, gav justitsminister Erik Ninn Hansen besked om at se tiden an. Behandlingstiden af ansøgningerne kom derfor op på 15-16 måneder.

Sagen medførte et politisk stormvejr, der i 1990 førte til en dommerundersøgelse af justitsministeriets behandling af sagerne samt af ministerens og den øvrige regerings viden om forløbet. Da resultatet af undersøgelsen blev offentliggjort den 14. januar 1993, valgte den konservative statsminister Poul Schlüter at meddele, at regeringen trak sig tilbage og overlod regeringsmagten til oppositionen uden valg. Erik Ninn Hansen blev genstand for den første rigsretssag siden 1910, og blev efterfølgende idømt 4 måneders betinget fængsel.

Også i 2011 kom forholdet mellem udlændingelovgivningens bogstav og dens forvaltning til debat i en sag om tildeling af statsborgerskab til unge palæstinensere. Sagen førte til afskedigelse af integrationsminister Birthe Rønn Hornbech.

Immigrantmuseet