WALTHER FRA ØSTRIG

Walther Frangesc

Det tredje feriebarn hed Walther Frangesc og var fra Østrig. Han kom til Danmark i efteråret 1952, da han var 10 år gammel. Om ham fortæller Hjørdis Oschlag, at han var en ”radmager, lidt mut, alvorlig dreng, men det gik hurtigt over.” Han tog 8 kg. på under sit første ophold, men allerede året efter i 1953 kom han udmagret igen. Moderen fortæller i et brev, at den da 11-årige dreng vejede 26 kg. Da han vendte hjem i september, havde han dog taget 4 kg. på og var vokset 3 cm.  Walther var på besøg i Danmark flere gange i de følgende år. Her betalte familien Oschlag selv transporten, der i 1953 beløb sig til 283 kr. tur/retur.

Han var søn af en enlig, jugoslavisk mor. Hans far var blevet dræbt under Anden Verdenskrig i marts 1945. Han var et af i alt 1200 østrigske og sydtyske børn, der fra 1952 kom med Red Barnet og landsregeringen i Steiermark på rekreationsophold til Danmark.

Pakker til hjælp

Også Walther og hans familie fik gentagne gange pakker sendt fra familien Oschlag. Pakkerne indeholdt ifølge de bevarede breve bl.a. ost, smør, leverpostej, chokolade, margarine og havregryn foruden tøj og sko. Walthers mor bad bl.a. om at få tilsendt aflagt tøj og et par sko. Desuden sendte familien flere gange pengegaver til Walther. Hans mor udtrykker gentagne gange i breve sin taknemmelighed for de gaver, Walther har fået på sine ophold – samt for at familien har taget ham med på tur til Sverige.

I 1950erne skrev Walther en række breve på dansk men skifter senere til tysk. Kontakten ebbede ud, men betydningen af forbindelsen er klar. Gennem 1960erne skrev Walther gentagne gange til sin danske plejemor, om hun har glemt ham, fordi hun ikke besvarede hans breve hurtigt nok.

Foto: Et kort fra Walther til familien Oschlag. Red Barnet.

Immigrantmuseet