PLEJEFAMILE FOR AT HJÆLPE

En legekammerat

Josef og Hjørdis Oschlag meldte sig i 1948 hos Red Barnet som plejeforældre. De havde selv to døtre på 12 og 9 og en søn på 10 år, og de bad derfor om, at deres feriebarn skulle være en dreng, sådan at sønnen fik en legekammerat.

Familien boede i et 66 kvadratmeter stort hus i Hvidovre. Huset havde en stor have, hvor der blev dyrket grøntsager som kartofler og rabarber, og hvor familien holdt høns. Josef Oschalg, der var skomager, var født i Danmark i 1903 af en jødisk familie, der var flygtet fra Hviderusland i 1901. Under anden verdenskrig måtte hele familien, der nu også talte hans kone Hjørdis og deres tre børn, flygte til Sverige. Familiehistorien betød, at de efter krigen, på trods af begrænsede midler, ønskede at hjælpe ved at tage mod krigsramte børn. Det blev til i alt 5 drenge på plejeophold – 3 formidlet af Red Barnet og 2 formidlet af institutionen Guldberg-Plan.

En del af familien

Familiens ældste datter fortæller, at drengene deltog i det daglige arbejde med at passe haven, fodre hønsene, vaske i grukedlen osv. – ligesom de lærte at stoppe strømper og lave legetøj af de forefundne materialer. Datteren fortæller, at moderen også tog børnene med på ture med bus og sporvogn rundt i København bl.a. til Zoologisk Have og endda til Sverige. En af drengene var desuden med datteren i skole en dag.

Kommunikationen foregik på tysk. Josef og Hjørdis havde lært tysk på aftenskole, og drengene lærte hurtigt dansk. Desuden var Red Barnet behjælpelig med at oversætte breve til og fra ungarsk mod en betaling af 3 øre per ord.

Kontakten med plejebørnene fortsatte ud over de arrangerede besøg. Familien Oschlag sendte gentagne gange pakker med mad, tøj og endda pengegaver til deres plejebørn, og børnene var flere gange på besøg, selv efter de havde stiftet familie. Bevarede breve og kort fra 1948 og helt frem til 1990 viser plejebørnene og deres familiers taknemmelighed. Denne udstilling bygger på en samling af breve og oplysninger, som Hjørdis Oschlag afleverede til Red Barnet i 2001.

Foto: Josef og Hjørdis Oschlag, 1947. Immigrantmuseet.

Immigrantmuseet