MIR: REVOLUTIONÆRE ELLER REVOLUTIONSROMANTIKERE?

Movimiento de Izquierda Revolucionaria (MIR) var et revolutionært parti på Chiles yderste venstrefløj. MIR hævdede at være arbejderne og bøndernes repræsentant i klassekampen, og de agiterede for en væbnet socialistisk revolution. Salvador Allende havde tætte forbindelser til MIR. Som præsident benådede han eksempelvis flere medlemmer, der ellers var fængslet for bankrøveri og terror. Forbindelsen var med til at isolere Allende politisk, da MIR bevidst forsøgte at destabilisere det chilenske samfund. Deres revolutionære forhåbninger bristede imidlertid med statskuppet. Herefter indledte juntaen en brutal klapjagt på MIR og dets medlemmer.

Grundet Chilekomiteen og Komiteen Salvador Allendes ideologiske uenighed var holdingen til MIR også forskellig. Chilekomiteen støttede åbenlyst MIR og deres revolutionære politik. Derudover sad der repræsentanter fra MIR i Chilekomiteen. Komiteen Salvador Allende var mindre begejstret. Holdingen var her, at hovedparten af MIR-medlemmerne var en flok revolutionsromantikere. Vurderingen var ligeledes, at MIR’s antiparlamentariske og konfrontatoriske linje havde været med til at afspore Allendes demokratiske vej mod socialismen.

Plakat fra MIR i 1977 portrætterer dets stifter Miguel Enríquez samt Che Guevara. Miguel Enríquez blev dræbt af den chilenske efterretningstjeneste DINA i 1974. Arbejdermuseet.

MIR havde en lokalafdeling i København, og flere af deres plakater er bevaret, såsom denne fra 1977. Arbejdermuseet.

Immigrantmuseet