Udstillingen Flygtning

I 2015 var Danmark vidne til den såkaldte Flygtningekrise. Medierne bragte billeder af desperate mennesker på flugt fra deres hjemland. Billeder af flygtninge i overfyldte både, der krydsede havet i forsøget på at komme væk fra krig, forfølgelse og sult.

Fra politisk side diskuterede man, hvordan flygtningene skulle håndteres samt hvilke begrænsende foranstaltninger Danmark skulle tage. I slutningen af 2016 anslog FN’s flygtningeagentur, UNHCR, at der på verdensplan var mere end 65 millioner fordrevne mennesker. Og tallet er stadigt stigende.

Samtidig begyndte Immigrantmuseet en systematisk indsamling af aktuelle historier fra de flygtninge der kom til Danmark.

Udstillingen, der er blevet til i tæt samarbejde med Københavns Hovedbibliotek, viser et udpluk af de mange interviews og sætter ansigt på flygtningen. I en stærk præsentation, taler billeder og beretninger deres eget tydelige sprog. Det er vedkommende fortællinger om forholdene i hjemlandet, glæder og sorger, og det nye liv på fremmed terræn. Håndtegnede kort med ruter tegnet efter hukommelsen, er beretningen om tusindvis af kilometer på ukendte territorier. Og personlige genstande og private mobilfoto fra flugten fra Eritrea, Somalia og Syrien, konfronterer os med en sårbarhed og inviterer os helt tæt på.

Udstillingen kan ses i Hovedbibliotekets foyer i Krystalgade 15 til og med søndag d. 28. januar.