Sikherne i Danmark

Selvom sikherne kom til Danmark for over 50 år siden, er det ikke mange, der kender menneskene bag de farvestrålende turbaner og den karakteristiske musik kirtan. Med særudstillingen Sikherne i Danmark – Meet the Sikhs sætter Im-migrantmuseet i det nye år fokus på sikh-samfundets historiske rødder, religiøse livsanskuelser og danske forbindelser.

Sikhernes historie er både lang og kompliceret med dybe rødder i grænseområdet Punjabs frodige landskab, religiøse diversitet og kosmopolitisk historie. I en dansk kontekst kan religionen betragtes som relativ ny. I slutningen af 1960’erne dukkede de første sikher op i Danmark som arbejdsmigranter, og sidenhen ankom også flere som flygtninge eller familiesammenførte. Med under 2000 danske medlemmer er sikherne en lille minoritet i Danmark, men er verdens femte største religion med omkring 30 millioner følgere.

Immigrantmuseet har med særudstillingen inviteret det danske sikh-samfund inden for og helt ind i det maskinrum, der arbejdes i, når nye udstillinger skabes fra bunden. I er tæt samarbejde med dynamiske enkeltpersoner og foreningerne Øst Punjab Kulturforening og Sikh Ungdom giver udstillingens tekster og genstande indblik i kulturen, religionen, Punjabs historie og ikke mindst sikhernes rejse til Danmark. I løbet af foråret åbner museet dørene for en sikh-festival, der med filosofiske foredrag, mad, musik og måske yoga på programmet kommer til at skabe liv i lokalerne. Udstillingen er støttet af Nordea-fonden og indgår også som praktisk casestudie i forskningsprojektet Religion – Levende Kulturarv, der er støttet af Velux Fonden.

 

Immigrantmuseet