PROGRAM

Følg med i museets aktiviteter, oplæg, udstillingsåbninger, foredrag, rundvisninger, debatter, workshops og andre særlige events.

Workshop: Slægtsforskning

Torsdag d. 2 februar 2023

Sted: Immigrantmuseet, Stavnsholtvej 3, 3520 Farum.
Tid: Torsdag den 2. februar kl. 10.00-12.00.

Har du fået at vide, at din olde-onkel udvandrer til Amerika, men ikke hvortil og hvad der senere skete med ham? Mistede din familie kontakten til din bedstemors søster, efter hun tog over Atlanten og har du altid undret dig over, hvor hun havnede? Så er denne workshop noget for dig!

Museumsinspektør Freja Gry Børsting giver gode råd om slægtsforskning i amerikanske databaser og andre steder, og hvad man skal være opmærksom på, når man ledes efter sine udvandrede slægtning. Medbring din bærbare computer og den info du (måske) allerede har på dine slægtninge. Workshoppen henvender sig til nybegyndere og let-øvede slægtsforskere, som eventuelt ikke tidligere har prøvet at finde deres amerikanske slægtsled.

Gratis adgang.

Læs mere

Kursus: Lær portrættegning af Tong Wang

Torsdag d. 2 februar 2023

Sted: Galleriet, Farum Kulturhus, Stavnsholtvej 3, 3520 Farum.
Tid: Kursus a 10 gange. Første gang torsdag den 2. februar kl. 18.30-21.00.
Pris: 2500,- for 10 gange a 2,5 time.

Tegnekurset er for begyndere og professionelle malere. På ti gange lærer du at mestre de grundlæggende færdigheder i skitsering, mens du får en forståelse for vestens største tegnemestre. Kurserne omfatter både kopiering, tegning af modeller og skabelsen af en grundteknik. Her er det vigtigste, at læreren tegner sammen med dig.

Tong Wang er professor ved Nordic Visual Art Studio ved Indre Mongoliets Kunstakademi. Har eksamen fra Luxun Academy of Fine Arts – Kina, hvor han siden blev ansat som professor. Han immigrerede til Sverige i 1980’erne og er gæsteprofessor ved Det Kongelige Danske Kunstakademi.

Øvrige torsdage: 9/2, 23/2, 2/3, 9/3, 23/3, 30/3, 13/4, 20/4, 27/4.
Medbring tegneblok (større end A4) blyanter og viskelæder.

Find billetter her.

Læs mere

Workshop: Lørdagssysler om hækling v. Zsusanne Andersen

Lørdag d. 4 februar 2023

Sted: Immigrantmuseet, Stavnsholtvej 3, 3520 Farum.
Tid: Lørdag den 4. februar kl. 11.00-14.00.

Immigrantmuseet afholder i foråret en række workshops, hvor kvinder fra forskellige kulturer mødes og laver håndarbejde. Kom og brug din lørdag i godt selskab. Denne lørdag skal handler om hækling og fortællinger om ungarsk håndarbejde. Vi skal blandt andet hækle mormorfirkanter ved Zsusanna Andersen.

Gratis adgang.

OBS! På grund af renoveringen af museets gulv har vi besluttet at flytte ‘Lørdagssysler’ til Mødelokale 2 ved børnebiblioteket i Farum Kulturhus. Vores museumsvært, Tanya, vil være til stede for at guide jer det rigtige sted hen – og ellers må I endelig ikke tøve med at spørge om vej på biblioteket. Vi beklager ulejligheden.

Læs mere

Teaterforestilling: Special Operation

Torsdag d. 9 februar 2023

Sted: Galaksen, Bymidten 48, 3500 Værløse.
Tid: Torsdag den 9. februar kl. 19.30.

Special Operation er nyskrevet ukrainsk dramatik af Anatoli Zinovenko, der for nyligt flygtede fra Kiev til Danmark sammen med sin kone Tetyana Zinovenko, da en bombe ramte dere shus. De er begge landskendte skuespillere i Ukraine og har medvirket i et utal af ukrainske film, serier og forestillinger. Med sig på scenen har de Oksana Achiam, der tidligere har arbejdet sammen med Anatoli på Kievs Nationalteater.

Special Operation overlever to ukrainske kvinder et russiske angreb på en landsby. En såret russisk soldat er blevet forladt af sin gruppe og bryder ind i kvindernes hus. Skal de hævne sig på ham, eller skal de hjælpe ham? Forestillingen handler om menneskelighed, moral og kulturelle forskelle mellem de to lande og deres folk. I forestillingen indgår også ukrainsk klassisk musik og poesi af berømte forfattere som Taras Shevchenko og Lesya Ukrainka.

Forestillingen er på ukrainsk, men publikum får (som når man f.eks. ser opera på italiensk) et handlingsreferat på dansk at orientere sig i under forestillingen. Forestillingen er oprindeligt produceret på Park Teatret i Frederikssund.

En billet koster 150 kroner, men alle ukrainere kommer gratis ind! Studerende og unge under 26 kan købe billet til 100 kr. Bemærk: Anbefales ikke til børn under 15 år.

Forestillingens tilblivelse er støttet af Louis Hansen Fonden og Billetten A/S.

Спецоперація. Українська вистава на данській сцені Mungo Park, Allerød. Троє українських акторів та історія про війну в Україні, патріотизм і жіночу самопожертву. Історія, написана власним пережитим болем. Вистава, сповнена ненависті до ворога та гордості за свій народ. П’єса, як каже автор: “написана самою Україною”. Актори: Анатолій та Тетяна Зіновенко – майже 40 років на сцені, були вимушені виїхати через бомбу, що влучила біля їх будинку Oksana Chereshenko – акторка, перекладачка, довгий час проживає в Данії Всі виручені кошти будуть спрямовані на рахунок @Bevar Ukraine для допомоги Україні Українцям вхід безкоштовний Треба приходити, приїжджати, кликати і приводити друзів. Треба дивитись.

Læs mere

Seminar: Unge flygtninges oplevelse af integration under paradigmeskiftet

Onsdag d. 22 februar 2023

Sted: Immigrantmuseet, Farum Kulturhus, Stavnsholtvej 3, 3520 Farum
Tid: Onsdag den 22. februar kl. 14.00-16.00

Aalborg Universitet og Københavns Universitet inviterer til seminar på Immigrantmuseet, hvor de væsentligste resultater fra forskningsprojektet “Junctures of change in the integration of young refugees” præsenteres. Projektet undersøger over en flerårig persiode, hvordan unge nyankomne flygtninge oplever mødet med integrationssystemet, og hvordan de unge skaber ståsted i deres hverdagsliv under de omskiftelige politiske forhold, som præger dansk udlændingepolitik.
 
Seminaret byder både på oplæg og en fotoudstilling med de unges fotografier.
Program:
14.00 – 14.15: Velkomst og kort intro til museet og projektet.
14.15 – 14.40: Oplæg og spørgsmål: Livet mellem integration til repatriering: indsigt i unge flygtninges oplevelser i årene 2018 til 2020
14.40 – 15.00: Oplæg og spørgsmål: Midt i et paradigmeskifte fra integration til repatriering: indsigt i lokale integrationsmedarbejderes oplevelser og erfaringer i årene 2018 til 2020
15.00 – 15.20: Oplæg og spørgsmål: Hvordan kan vi forstå integrationen og unges navigationer i et paradoksalt politisk system?
15.20 – 16.00: Diskussion
Forskergruppen består af lektor Kathrine Vitus og ph.d. Louise Dånge, Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, Aalborg Universitet; og professor Morten Skovdal, Institut for Folkesundhed, Københavns Universitet.
 
Seminaret er gratis, men kræver tilmelding på aot1@furesoe.dk.
Foto: Dansk Flygtningehjælp.

Læs mere

Workshop: Lørdagssysler om ukrainsk kunst v. Alona

Lørdag d. 11 marts 2023

Sted: Immigrantmuseet, Stavnsholtvej 3, 3520 Farum.
Tid: Lørdag den 11. marts kl. 11.00-14.00.

Immigrantmuseet afholder i efteråret en række workshops, hvor kvinder fra forskellige kulturer mødes og laver håndarbejde. Kom og brug din lørdag i godt selskab. Denne lørdag ser vi på ukrainsk kunst i fimoler, og vi skal lave det flotteste minimad guidet af Alona fra Ukraine.

Gratis adgang.

 

Læs mere

Saint Patrick’s Day

Fredag d. 17 marts 2023

Sted: Anaïs Kulturcafé, Farum Kulturhus, Stavnsholtvej 3, 3520 Farum.
Tid: Fredag den 17. marts fra kl. 17.30.
Pris: For mad og underholdning: 249,- + gebyr, inkl. et glas øl eller vin.

Kom med til fejring af Saint Patrick’s Day. I store dele af verden fejres denne dag med irsk musik, store parader og ikke mindst rigelige mængder øl. Caféen inviterer derfor til ”Sausages with Irish champ”, efterfulgt af en klassisk irsk jamsession.

Her vil man kunne opleve en gruppe musikere, der sidder omkring et bord, og spiller alle de gamle hjemstavnssange. Man er velkommen til at medbringe sit instrument og være med på et par numre. Den irske session bliver kyndigt styret af det gode gamle irsk/skotske band ”Scrumpy”.

Find billetter her.

Læs mere

Koncert: Sommerfugledalen med Stine Michel og Henrik Goldschmidt

Fredag d. 17 marts 2023

Sted: Galaksen, Bymidten 48, 3500 Værløse
Tid: Fredag den 17. marts kl. 19.00

Med inspiration i Inger Christensens sonetkrans ’Sommerfugledalen’ har musiker og komponist Stine Michel skabt en visuel og musikalsk smuk koncertfortolkning af digtklassikeren. Stine Michel har ud over sin trio også solooboist i Det Kongelige Kapel Henrik Goldschmidt med på scenen. Du kan glæde dig til en vidunderlig, poetisk og musikalsk oplevelse der låner inspiration fra pop, folk og verdensmusik.

En sonetkrans består af 14 sonetter og mestersonet. Hver af de 14 er forbundet, sådan at den sidste verselinje i den første sonet bruges som den første i den anden sonet og så videre. Til sidst samles hver af sonetternes første verselinje til en 15. og afsluttende sonet. Med Stine Michels egne ord: ”Inger Christensen skriver musikalsk, og billederne er så stærke, at jeg straks mærkede en trang til at skrive sange, som understreger tekstens budskaber. Jeg kan spejle mig i den måde Inger Christensen sanser farver, former, lyde og rytmer i naturen på. Hendes sanselighed formidler naturen – på samme tid poetisk og håndgribeligt”.

Stine Michel er sanger og komponist og har gennem de sidste 20 år skabt medrivende musikalske fortællinger for børn og voksne. Hun står bag en lang række musikfortællinger, bl.a. Den lille prins af Antoine de Saint-Exupéry. Hun modtog i 2017 Carl Prisen som Årets komponist for børn og var nomineret til samme pris i 2019. ’Sommerfugledalen’ er udgivet som cd og markerer digtsamlingens 30-års jubilæum – med tilladelse fra Inger Christensens søn Peter Borum.

Tilmelding på furbib.dk.

Arrangementet afholdes som del af indsatsen ‘Indtryk, Aftryk Udtryk – det handler om at være tryg’. Indsatsen er et samarbejde mellem Immigrantmuseet, Furesø Biblioteker og Dansk Jødisk Museum og sætter fokus på dansk-jødisk kulturhistorie og nutidigt liv.

Læs mere

Workshop: Lørdagssysler om broderi v. Susanne Steensen

Lørdag d. 15 april 2023

Sted: Immigrantmuseet, Stavnsholtvej 3, 3520 Farum.
Tid: Lørdag den 15. april kl. 11.00-14.00.

Immigrantmuseet afholder i efteråret en række workshops, hvor kvinder fra forskellige kulturer mødes og laver håndarbejde. Kom og brug din lørdag i godt selskab. Denne lørdag skal vi brodere på viskestykker og tale om broderihistorie sammen med Susanne Steensen.

Gratis adgang.

 

Læs mere

Forfattermøde: Benjamin Koppel

Onsdag d. 19 april 2023

Sted: Teatersalen, Farum Kulturhus, Stavnsholtvej 3, 3520 Farum.
Tid: Onsdag den 19. april kl. 19.00

’Annas sang’ er en medrivende og klassisk dannelsesroman om Hannah, der vokser op i en musikalsk jødisk familie i 1930’ernes København, og som vi følger helt til hendes 100 års fødselsdag i Frankrig. Hannahs liv som ung fyldes af klassisk musik, kærlighed, kunst og kultur, og hendes største drøm er at blive musiker. Men hendes elskede brødre gifter sig en efter en med danske kvinder, og til sidst er der kun Hannah til at opfylde især morens strenge forventningskrav om, at hun gifter sig med den jødiske mand, ægteskabsmægleren finder. Pligtfølelse tvinger hende bort fra sin elskede Aksel og en musikerkarriere ind i et arrangeret, kærlighedsløst ægteskab med franske Francois. Romanen tager afsæt i en kvindeskæbne fra Koppels egen familie og giver et fascinerende og intenst indtryk af livet ”inden for murene” i det jødiske samfund i København, af social kontrol, pligtens pris og ikke mindst af en kvinde, der aldrig gav op. Benjamin Koppel er saxofonist, komponist og forfatter. Han har udgivet en lang række plader, og har desuden lagt toner til mange af landets mest kendte numre. Herudover har han spillet med en lang række kendte navne i udlandet.

Ud over musikken udgav Benjamin Koppel i 2011 bogen ”Ud af musikken” i samarbejde med Casper Rongsted, hvori han deler ud af sine erfaringer med at lære, præstere og kreere i musikkens verden. I maj 2022 udkom Benjamin Koppel med sin første og meget roste roman ’Annas sang’.

Billetter på furbib.dk 60 kr. / klubpris 50 kr.

Arrangementet afholdes som del af indsatsen ‘Indtryk, Aftryk Udtryk – det handler om at være tryg’. Indsatsen er et samarbejde mellem Immigrantmuseet, Furesø Biblioteker og Dansk Jødisk Museum og sætter fokus på dansk-jødisk kulturhistorie og nutidigt liv.

 

Læs mere

Byvandring: I udvandrernes fodspor

Torsdag d. 11 maj 2023

Sted: Trappen foran Det Kongelige Teater på Kongens Nytorv.
Tid: Torsdag den 11. maj kl. 10.00-11.30.

Kom med når museumsinspektør Freja Gry Børsting fortæller om København, da udvandringen var på sit højeste; om billethajer, udvandrerskibe og drømme om foden under eget bord i Amerika.

Turen starter og slutter på trappen foran Det Kongelige Teater på Kongens Nytorv. Gåturen er ca. 1,5 kilometer. I tilfælde af dårligt vejr aflyses arrangementet. Tilmeldte får direkte besked.

Tilmelding på fgb@furesoe.dk. Bemærk: begrænset deltagerantal.

Læs mere

Foredrag: Victor Cornelins – drengen, der blev udstillet i et bur i Tivoli

Torsdag d. 11 maj 2023

Sted: Mosegaarden, Skovgårds Allé 37, 3500 Værløse
Tid: Torsdag den 11. maj kl. 19.00.

Som syvårig blev Victor Cornelins (1898-1985) sammen med den tre år yngre ALberta i 1905 fjernet fra deres familier på St. Croix, der dengang var en del af Dansk Vestindien. Efter den lange rejse over Atlanten blev de to børn udstillet i et bur i Tivoli i København. Mens Victor som ung mand dimitterede fra Jonstrup Seminarium i 1919 og senere blev viceskoleinspektør i Nakskov og fik et langt og indholdsrigt liv, døde Alberta af turberkulose som 15-årig. Museumsinspektør Morten Mortensen vil med ord og billeder fortælle om Cornelins liv.

Gratis adgang, men tilmelding på telefon 7235 6100 eller mail elab@furesoe.dk

Læs mere

Workshop: Lørdagssysler om skjortetryk v. Henriette og Jeanne

Lørdag d. 13 maj 2023

Sted: Immigrantmuseet, Stavnsholtvej 3, 3520 Farum.
Tid: Lørdag den 13. maj kl. 11.00-14.00.

Immigrantmuseet afholder i efteråret en række workshops, hvor kvinder fra forskellige kulturer mødes og laver håndarbejde. Kom og brug din lørdag i godt selskab. Sammen med Henriette og Jeanne skal vi denne lørdag “slagte en skjorte” med tryk og broderi. Medbring gerne en gammel skjorter. Vi har også skjorter på museet.

Gratis adgang.

 

Læs mere

Workshop: Lørdagssysler om dragthistorie v. Morten Valner Grymer-Hansen

Lørdag d. 10 juni 2023

Sted: Immigrantmuseet, Stavnsholtvej 3, 3520 Farum.
Tid: Lørdag den 10. juni kl. 11.00-14.00.

Immigrantmuseet afholder i efteråret en række workshops, hvor kvinder fra forskellige kulturer mødes og laver håndarbejde. Kom og brug din lørdag i godt selskab. Denne gang skal vi høre oplæg om dragthistorie ved historiker Morten Valner Grymer-Hansen.

Gratis adgang.

Læs mere