PODCASTS

Er du glad for podcasts? Det er vi nemlig også. Vi har derfor samlet en liste over podcasts, som kaster lys over migrationshistorien fra forskellige vinkler. Dyk ned i listen her:

Verden til forskel

Verden til forskel er en podcast fra DIIS – Dansk Institut for Internationale Studier. DIIS er en uafhængig, statslig forskningsinstitution, der udfører og kommunikerer forskning inden for globalisering, sikkerhed, udvikling og udenrigspolitik. Verden til forskel præsenterer aktuel forskning inden for disse emner.

Lyt med her.

Myter om milliarder

Virker udviklingsbistand? Eller havner alle pengene i virkeligheden i de forkerte lommer? ’Myter om milliarder’ afdækker fakta og afliver myter om de mange milliarder, som Danmark hvert år sender sydpå.

Lyt med her.

Genopdragelsen

Som teenager blev ’Samia’ sendt på genopdragelsesrejse i Pakistan. Forud lå års social kontrol. Hvad er Danmarks ansvar? Dagbladet Informations Anton Geist interviewer politikere og eksperter.

Lyt med her.

Den yderste grænse

Den yderste grænse handler om mænd og kvinder, hvis nysgerrighed overvinder farer og formaninger. Om dem, som drager på ekspedition til verdens ende for at udvide vores perspektiver. Det er historier om møder med fremmede, som måske ikke er så fremmede endda, og om oplevelser, der ender med at forandre de rejsende og give dem nye indsigter i de uendeligt mange måder, mennesker kan leve livet på.

Vært er den unge eventyrer Bjørn Harvig. Han har selv rejst verden rundt til fods og på cykel og er medlem af Eventyrernes Klub. Sammen med historikere og eksperter fortæller han de mest dramatiske kapitler i dansk ekspeditionshistorie.

Lyt med her.

Mellem os

MELLEM OS er en samtalepodcast af veninderne Mariam Hassanain og Duygu Cakir. Her giver de et ærligt og intimt billede af at være ung kvinde i nutidens Danmark. De vil snakke om livet, frygten, kærligheden og det at vokse op som et barn af flere kulturer. Hver anden uge tager de fat i et emne, der berører deres eget liv i et forsøg på at bryde med tabuer, normer og fordomme.

Lyt med her.

Ghetto Fitness

Værterne MJ og Kian er nogle rigtige ghetto drenge, som godt kan lide at se godt ud. Derfor bruger de sindssygt meget tid på at gå i fitness center, og blive dejligt ripped, så de altid er klar til at smide trøjen. Når de ikke er i fitten, så tænker Kian og MJ meget på deres status i samfundet som indvandrere og muslimer. Hvad er deres ansvar over for det danske samfund, og hvilket ansvar har samfundet over for dem? I Ghetto Fitness inviterer de gæster i studiet, som kan hjælpe dem med at blive klogere på, hvordan vi får det bedste ud af to verdener, og forsøger at nedbryde tabuer om at være muslim i Danmark.

Lyt med her.

God integration

Få Institut for Integrations mange erfaringer gennem mere end 30 år direkte ind i øret med vor podcast. Her får du baggrundsviden og værktøjer. Vi taler om alle de emner som relaterer til integrationen af etniske minoriteter: Kulturmødet, sprog, opdragelse, religion, kønsroller, skam og ære og demokratiopfattelse. Kulturel intelligens og kulturforståelse, traditioner, sygdomsopfattelse, arbejdsmarked, familiestruktur, det kollektivistiske samfund, aftalekultur, magtdistance og autoriteter etc.

Vor podcast henvender sig til alle der interesserer sig for – eller arbejder med etniske minoriteter – dvs. pædagoger, lærere, undervisere, socialrådgivere, jobkonsulenter, politibetjente og virksomhedsledere. I denne podcast får du en god og dyb forståelse for de elementer der skal til for at fremme det gode samarbejde – og du får værktøjer fra Esma Birdis mangeårige arbejde med bla. kommuner, skoler, politi, retsvæsen og private virksomheder.

Lyt med her.

Alis integrationsland

Integration er og bliver et af de mest aktuelle, vedkommende og afgørende politiske temaer i vores samfund. Den borgerlige samfundsdebattør, Ali Aminali, mener, at integrationen i Danmark er forfejlet, og at debatten er blevet for overfladisk. I Alis integrationsland kæmper Ali Aminali for at få gjort integrationsdebatten relevant igen bl.a. ved at komme ind bag de skarpe holdninger og udfordre både sig selv og sine gæster.

Lyt med her.

Kampen om historien

Vi befinder os altid i historiens slipstrøm. Krige, politiske beslutninger, samfundsmæssige omvæltninger, store ideologier og karismatiske personer fra den ikke så fjerne fortid påvirker i høj grad vores måde at leve på i dag. I ‘Kampen om historien’ vil Adam Holm og skiftende gæster hver uge forsøge at gå bagom en historisk begivenhed, som fortsat har aktualitet og kalder på stærke følelser og modstridende tolkninger.

Lyt med her.

I stolen hos Henri: 7000 km. til fods

Siden barbersalonen Henri startede i 2014, har flere tusinde mennesker været forbi butikkerne. Enten for at få klippet deres hår, deres skæg eller for at hænge ud og sludre. Og gennem årene har vi stødt på kunder, der fortæller nogle historier, som enten er så spændende, rørende eller vanvittige, at vi aldrig glemmer dem. I denne podcast taler vi med nogle af de kunder. Vi inviterer også andre ind, som har en historie, vi har været nysgerrige på.

Om afsnittet: I midten af 90’erne overtager Taliban store dele af Afghanistan. Og i dette afsnit fortæller Manila om, hvordan hun sammen med sine forældre og seks søskende tog flugten ud af landet. Efter 7000 km. til fods ender de i Danmark. Manila fortæller også om den kamp, der starter da de ankommer til Danmark og som følger hende op gennem hendes ungdom.

Lyt med her.

Minopolet af Mino Danmark

Minopolet er en podcast skabt af Mino Ung København, hvis formål er at skabe et nuanceret billede af minoritetsunge og deres interesser/problematikker. Podcasten vil tage imod forskellige spørgsmål og dilemmaer fra lyttere, og tage dem op i forskellige diskussioner.

Hver episode tager udgangspunkt i et bestemt emne og hver fjerde episode vil have en kendt gæst. Vi håber at skabe en podcast, hvor både svære og almene emner bliver taget op for at skabe et åbent forum for disse samtaler.

Lyt med her.

De succesfulde efterkommere

Hvordan er det at vokse op som efterkommer i Danmark? Er alle drenge halvkriminelle og ufaglærte og skal alle giftes med en fætter eller kusine som 18-årig? I podcasten De Succesfulde Efterkommere taler Neda og Tugba om alt fra et liv med et anderledes navn, dialekter, identitetskriser, fordomme på kryds og tværs, dykker ned i relevante forskningsrapporter og hører et hav af succesfulde historier fra andre efterkommere. Med grin og sjove anekdoter bliver der sat fokus på de mange rejser til succes – men mest af alt de personlige succeshistorier, i et håb om at bryde med samfundets fortællinger om efterkommere som stereotyper og mediernes ofte negative statistikker.

Lyt med her.

Det, muslimer taler om

Bismillah! Hver torsdag fører Elias og Zainab dig igennem rejsen som troende muslim i Danmark og de samtaler, der fylder i de muslimske miljøer. Alt fra troen på Allah, livet med Quran og profetiske fortællinger til halal-restauranter, ægteskab, politiske ståsteder og rentefrie huslån. Det er rummet for paletten af muslimsk principper og dilemmaer med værter, panel og gæster. Velkommen til ”Det, vi muslimer taler om”.

Lyt med her.

Generationen

Er du med- eller modborger? Dansker eller iraner? Hvornår greb “Blokken” selv mikrofonen for første gang, og hvad har 2Pac og Pia K. med hinanden at gøre?

GENERATIONEN er en eksperimenterende podcastserie, der udfordrer ghettoen, politikerne, hiphoppen og podcastgenren. I seriens fire afsnit går rapperen, Babak Vakili (bobby shams), igennem sin egen og sin generations fortælling via en lydmosaik af rap, fiktive karakterer, indre dialoger, interviews og reportage.

Lyt med her.

Jødiske mysterier i Danmarkshistorien

Jødisk Informationscenter og Dansk Jødisk Museum er gået sammen om at skabe podcasten ‘Jødiske mysterier i Danmarks historien’ for alle de af jer, der har interesse for dansk jødisk historie fortalt i ørehøjde. Det er de to drevne formidlere og fortællere, Bent Blüdnikow og Bent Lexner, der i de første afsnit øser ud af deres enorme viden. Bent Lexner har som tidligere overrabbiner en stor viden om Det Jødiske Samfund i Danmark og Bent Blüdnikow, der har en lang karriere som historiker og journalist ved Berlingske Tidende, supplerer ham med sin store viden om dansk jødisk historie.

Lyt med her.

Perkologi

Perkologi er et trygt og fordomsfrit forum for alle med minoritetsbaggrund. En samtale om den svære disciplin at leve mellem to kulturer, om at skille sig ud fra barnsben og tage ejerskab over det. For hvordan er det at være barn i Danmark, når ens madpakke er anderledes end klassekammeratens, når man ikke har sit eget værelse derhjemme eller når man som ung bliver hevet til side i lufthavnen, udelukkende på grund af ens udseende? Podcastens stemmer består alene af ligesindede, hvor intet skal forklares eller forsvares, ingen skal overbevises, men alt kan diskuteres.

Vært Fatimah Gabriella inviterer i hver episode et panel af gæster i studiet til en dialog om deres personlige, rørende, tragikomiske og alvorsfulde oplevelser som dansker med to kulturer i rygsækken. Temaerne er indsendt af et netværk af følgere med minoritetsbaggrund, og det er udefra disse at samtalen tager sit udgangspunkt. Samtalen kommer fra hjertet – og ikke to historier er ens.Podcasten er produceret af Heartbeats.

Lyt med her.

Supertanker: Når frygt går i arv

Supertanker på P1 giver et filosofisk perspektiv på emner, som de fleste af os kender fra vores eget liv. Det kan være store beslutninger, komplekse livsovervejelser eller helt almindelige forsøg på at få et moderne liv til at hænge sammen med arbejde, fritid og familie. Med udgangspunkt i filosofien og idéhistorien er Supertanker et program, der skaber tid til eftertanke og refleksion.

Om afsnittet: Vi kender alle oplevelsen af at være bange for noget eller nogen. En frygt, som i mange sammenhænge kan være hensigtsmæssig, fordi den forhindrer os i at havne i farlige situationer. Men frygten kan også blive destruktiv, hvis den bliver til en grundangst, som ikke justeres i forhold til den ydre virkelighed. Og så kan den gå i arv. Flere studier viser, at traumer ikke kun påvirker dem, der har været udsat for en traumatisk oplevelse. De kan også videregives til kommende generationer – også selvom børn af traumatiserede forældre er vokset op i fredelige omgivelser og ikke selv har oplevet noget, der minder om det, der har traumatiseret forældrene. Supertanker kaster lys på menneskers grundangst og diskuterer, hvordan og hvorfor frygt kan gå i arv.

Lyt med her.

Kvinde – kend din historie

Kun 0,5 % af den samlede nedskrevne verdenshistorie handler om kvinder. I denne podcast skriver vi kvinderne ind i historien, når historiker Gry Jexen i selskab med en gæst stiller skarpt på betydningsfulde, men oversete, kvinder, og giver dem den plads i historien, de fortjener. Velkommen til en hjertevarm hyldest til kvinderne i vores alle sammens historie.

Lyt med her.

Rejsen

Podcasten er produceret af Heartbeats og sponsoreret af DSBIda-Sophia er 32 år og har de seneste år har slået sit navn eftertrykkeligt fast i medieverdenen. ‘Rejsen’ danner ramme om en samtale med inspirerende mennesker om emner som musik, mad og bæredygtighed – om den rejse de har været på, og hvor de er på vej hen.

Lyt med her.

BANAT: Men used to go to war: Afghanistan og feminisme

Banat betyder ‘piger’ på arabisk. Men det er også et slangudtryk, som de fleste kender fra ‘gaden’. Filiz inviterer de bedste banats med den helt rigtige attitude til en omgang bad bitches therapy. Her skydes weekenden i gang, hvor ingen emner er for store eller små. Programmet er for dig, som trænger til et samtaleprogram, der kigger på tilværelsen fra et konsekvent diva-blik. Enjoy.

Om afsnittet: Du kender i forvejen ‘He’s a 10 but’-memet, der har fyldt sin del på det store internet. Men nu har en ny spiller lige set dagens lys. “Men used to go to war and now they wait for someone to come and fix them”. Jep, det trækker selvfølgelig på en masse fælles referencer, og dagens banats er satme gode til at finde på memes selv. Vi taler også (ret meget) om Afghanistan: Kan man overhovedet tillade sig at være optimist på landets vegne? (ja, det bliver dark).

Lyt med her.

Immigrantmuseet