RAFFINEREDE SVINDLERE, BONDEFANGERE OG TYVEKNÆGTE

For over 100 år siden var Danmark et stærkt inddelt klassesamfund. Der var forskel på folk, og det afspejlede sig også i tidens påklædning. En velklædt og distingveret gentleman blev eksempelvis ikke mødt med samme mistro som en person klædt i laser, også selvom han var fremmed. Kunne sådan en gentleman ligeledes bryste sig af en fin titel eller et efternavn, der klingede af fornem herkomst, blev paraderne ofte sænket.

Svindlere, bondefangere og tyveknægte navigerede dog i alle sociale lag, og nogle af disse udnyttede tidens klassemarkører til at narre folk. Amerikaneren John Thomas Harris var sådan en forbryder, og han ankom til København i 1897. Den velklædte Harris gik under mange navne og præsenterede sig blandt andet som sekretær for medlemmerne af staten New York.

I København gik han straks på druk, hvorefter han indlogerede sig på et af de fineste værelser på hotel Phoenix. Næste dag smuttede Harris fra regningen, gik på værtshus, og indlogerede sig efterfølgende på Hotel d’Angleterre. Harris var en tørstig mand og bestilte derfor fem flasker champagne til sit værelse. Næste morgen forlod han hotellet uden at betale.

Politiet var i mellemtiden blevet involveret, og da de spottede en mand svarende til Harris’ signalement klappede fælden. Efter en del udenomssnak indrømmede Harris sine forbrydelser. Han erkendte ligeledes at have siddet i fængsel i Tyskland for butikstyveri. Harris blev idømt to gange fem dages fængsel, og blev dernæst udbragt i henhold til straffeloven af 1866 § 16.

Foto: John Thomas Harris var professionel bondefanger og plattenslager. Rigsarkivet.

Immigrantmuseet