FORHUTLEDE MENNESKESKÆBNER

I slutningen af 1800-tallet var Sverige plaget af økonomisk krise, der gik hårdt ud over de mindre velstillede. De hårde tider fik mange svenskere til at udvandre, først og fremmest til USA. Billetten derover kostede imidlertid mange penge, og det var langt væk fra det velkendte.

Derfor oplevede Danmark fra omkring 1870-1900 en markant svensk indvandring. Faktisk var Danmark svenskernes primære europæiske destination i perioden. Det var ikke fordi, at landet flød med mælk og honning. Hovedparten af svenskerne tog hertil for at finde job, der kunne holde sulten for døren, for at overleve.

Den nye tilværelse i Danmark var ofte prekær. Nok var lønningerne højere end i Sverige, men jobbene var slidsomme, underbetalte og usikre. Der var ikke langt til bunden af samfundet, hvilke også afspejler sig i, at svenskere var overrepræsenteret i opgørelser over kriminalitet begået i hovedstadsområdet.

Eva Andersdotter var en af dem, der fyldte godt i statistikkerne. Hun blev født i Urshult i Sverige i 1848 og prøvede senere lykken i Danmark. Blandt andet arbejdede Eva som tjenestepige. Undervejs ramte hun dog bunden. Fra 1886 og frem til 1910 blev Eva udvist hele 19 gange fra Danmark. I otte af tilfældene blev hun udvist på baggrund af straffeloven af 1866 § 16. De resterende udvisninger skete ifølge Fremmedloven af 1875.

Der er intet, der indikerer, at Eva var hårdkogt kriminel. Som så mange andre blev hun sandsynligvis primært dømt og udvist for betleri/tiggeri, der var ulovligt, eller for at være subsistensløs samt for brud af indrejseforbud.

Foto: Forhutlede menneskeskæbner som Eva Andersdotter var uønskede i Danmark. Hun blev udvist 19 gange.

Immigrantmuseet