500 STJÅLNE CYKLER

På en kold novemberaften i 1909 bragte Roskilde Dagblad en notits om en svensker, der efter tre års hærgen nu endelig var blevet anholdt for cykeltyveri. Der var tale om den unge Gustaf Persson, der under en beruset aften på en beværtning i Kristiansstad havde pralet af, hvor mange penge han tjente ved at handle med brugte cykler. Den lokale lensmand lod i al stilhed forholdene omkring Persson undersøge og måtte konstatere, at svenskeren i årenes løb havde solgt hundredvis af cykler i Sverige, der alle stammede fra Danmark

Lensmanden kontaktede Københavns Politi, der sendte opdager Marker til Sverige for at tage affære. Persson var imidlertid rejst til Malmø, men på færgen til København anholdt Marker ham, og således fik cykeltyverierne sit ophør:

En svensk Stortyv. Det er i disse Dage lykkedes Københavns Politi at paagribe en ung Svensker, som i de sidste tre Aar har levet af at stjæle Cykler her i Landet og eksportere dem til Sverig. Den unge driftige Mand har i Forhøret oplyst, at hans Tyverier omfatter op mod 500 Cykler.

Immigrantmuseet