HISTORIEN OM HENRIETTE PÄTGES

På Mosaisk Nordre Begravelsesplads markerer en lille simpel gravsten Henriette Pätges gravsted. Henriette er kendt for at være mor til den berømte danske skuespillerinde, Johanne Luise Heiberg, men hendes historie bør ikke reduceres til kun det.

Henriette blev født ind i en jødisk familie i Frankfurt i 1780. Som ung flyttede hun til København, hvor hun mødte tyskeren Christian Heinrich Pätges, der var vinhandler. De to slog sig ned i byen, hvor de blev gift og stiftede familie. Eftersom Christian var kristen, blev det besluttet, at Henriette skulle konvertere i forbindelse med ægteskabet. Det løb dog ud i sandet, angiveligt fordi præsten, der underviste hende, blev betaget af hende.

I 1807 mistede familien alt under bombardementet af København. De flyttede senere ud til Assistens Kirkegård, hvor de drev beværtningen Lille Ravnsborg, der var et populært sted at drikke gravøl. Johanne Luise Pätges (Heiberg) blev født her i 1812, og hun blev døbt i Sankt Petri Kirke.

Alle Henriettes ni børn blev døbt, og hun skjulte selv sin jødiske baggrund, dels fordi antisemitisme var udbredt. Der var også meget andet at se til. Christian var blevet drikfældig, og det var Henriette, der sørgede for, at børneflokken fik mad på bordet. Det gjorde hun blandt andet ved at drive forskellige værtshuse, hvor hun blev kendt som mutter Pätges.

Engang under et raserianfald kom Christian til at afsløre Henriettes jødiske baggrund, hvilket kom som et stort chok for hendes berømte datter. Johanne forsøgte senere at hjælpe Henriette med at konvertere, men præsten afviste det. Mutter Pätges døde kort tid efter og blev modvilligt begravet på Mosaisk Nordre Begravelsesplads.

Foto: Københavns Museum.

Immigrantmuseet