RED BARNET

Red Barnet og de krigsramte børn

Den 14. marts 1945 blev den danske afdeling af den internationale organisation Save the Children – eller Red Barnet – startet på et møde i København. Hovedorganisationen var stiftet i 1919 af de engelske søstre Eglantyre og Dorothy Jebb med det formål at indsamle penge til kondenseret mælk til udsultede børn i Wien efter 1. verdenskrig.

Efter anden verdenskrig bestod organisationens arbejde igen af at bespise Europas sultende børn. I Danmark arrangerede den nystiftede afdeling bespisning for i alt 449.000 børn over hele Europa. Til sammen fik de i alt ca. 63 mio. måltider fra 1945 til 1949.

Rekreation i Danmark

I samme periode var desuden 21.035 børn på tre måneders ophold i Danmark enten hos private plejefamilier eller på sommerlejre. Plejebørnene kom fra Holland, Frankrig, Polen, Ungarn, Østrig, Italien og Norge, mens der desuden blev bespist børn i Jugoslavien, Grækenland og Rumænien. Derudover kunne danskere tegne fadderskaber for børn fra Finland.

Plejebørnene, der boede hos danske familier, medbragte ofte fyldte kufferter og pakker med mad og tøj, når de rejste hjem, og plejefamilierne kunne efterfølgende sende pakker til de udenlandske familier – arrangeret bl.a. af Red Barnet. I 1946 blev det f.eks. bestemt, at gavepakker måtte veje op til 5 kilo. En del af børnene kom på genbesøg, hvor rejsen blev betalt af den danske plejefamilie.

Også i 1950erne arrangerede Red Barnet besøg fra europæiske plejebørn bl.a. i samarbejde med den østrigske landsregering i Steiermark. Fra 1952 til 1959 modtog Red Barnet ca. 6000 børn fra Europa – det var især østrigske og tyske børn men også børn fra Rumænien, Ungarn, Polen og Jugoslavien, der boede i flygtningelejre på flugt fra kommunismen i Østeuropa.

Foto: Modtagelse af feriebørn i 1940’erne. Dansk Røde Kors.

Immigrantmuseet