GABOR FRA UNGARN

Et sommerbarn

Familien Oschlags andet plejebarn, Gabor Akantisz, var også fra Ungarn. Han kom til familien i juni 1948, da han var 8 år. I et brev fra 1948 fortæller hans mor, at familien, der nu boede på landet, ejede et hotel indtil under anden verdenskrig. I 1948 arbejdede Gabors far som skibskok og var sjældent hjemme. Moderen var oprindeligt østriger og skrev til familien Oschlag på plattysk.

Hjælp på vej

Hjørdis Oschlag fortæller, at Gabor, ligesom det første plejebarn Josefz, var meget mager, da han kom, og at hans tøj var sparsomt og tyndslidt. Da han kom hjem efter sit ophold i 1948 skrev hans mor : ”Han er blevet så stor og tyk, at jeg næsten ikke kunne kende ham”. Hans registreringskort viser, at han i august 1948 vejede 30 kg. og var 129 cm høj.

I 1950erne sendte familien Oschlag gentagne gange pakker til Gabors familie bl.a. indeholdende ost, sko og tøj. Nogle gange kom pakkerne ikke frem på grund af toldreglerne. Gabors mor, der gentagne gange skrev breve, hvori hun bad om at få sendt aflagt tøj, fortæller i et brev fra 1955, at han er kommet i lære som mekaniker, og hun fortsætter med at skrive julekort til familien til op i 1970erne.

Foto: Gabors registreringskort fra 1940. Red Barnet.

Immigrantmuseet